Zo citeer je ChatGPT in je onderzoeksartikel

Zo citeer je ChatGPT in je onderzoeksartikel



Inleiding tot het Citeren van ChatGPT


Wanneer je als docent merkt dat studenten regelmatig gebruik maken van ChatGPT voor hun huiswerk, is het essentieel hen te leren hoe ze deze AI-tool correct kunnen citeren. In plaats van AI te verbieden, bevorder je best intellectuele eerlijkheid door ze te leren hoe ChatGPT correct in hun werk vermeld kan worden.

Waarom het Belangrijk Is om ChatGPT te Citeren


Met de toenemende prevalentie van AI-tools in tekstcreatie, is het waarschijnlijk dat studenten deze technologie blijven gebruiken als ze de arbeidsmarkt betreden. Daarbij is het cruciaal dat ze weten hoe ze deze hulpmiddelen correct moeten citeren. Dit artikel behandelt het citeren van ChatGPT in APA, MLA en Chicago stijl.

ChatGPT Citeren in APA Stijl


De officiële website van de American Psychological Association (APA) Stijl verwacht dat schrijvers verwijzen naar de achternaam van de originele auteur en het jaar van publicatie. Bijvoorbeeld, voor dit artikel citeer je mogelijk “(Arasa, 2024)” en voor ChatGPT, “(ChatGPT, [jaar van publicatie])”. APA strekkingregels vereisen de naam van de auteur, datum en een bronlink. Vermeld ook de ontwikkelaar en het taalmodel:
OpenAI (2024). ChatGPT (June 14 versie) [Groot taalmodel]. https://chat.openai.com/chat
Aangezien je niet terug kunt linken naar een AI-chatbot-gesprek, raden de APA-richtlijnen aan je volledige uitwisseling in de bijlage op te nemen. Hierdoor kunnen lezers jouw prompts zien die leidden tot de ChatGPT-informatie. Voorbeeld: (OpenAI, 2024; zie Bijlage A voor het volledige transcript).

ChatGPT Citeren in MLA Stijl


De Modern Language Association (MLA) stijl vereist meestal de auteur en het paginanummer van een citaat. Omdat ChatGPT echter geen paginanummers heeft, gelden deze regels niet. Volgens Lifewire moet je in plaats van de AI als een auteur te behandelen, deze details vermelden wanneer je ChatGPT citeert:
  • Titel van de prompt
  • Naam van de AI-bot
  • De uitgever
  • Naam van de AI-ontwikkelaar
  • Datum waarop de tekst werd gegenereerd
  • URL voor het AI-programma
De verwijzing zou er als volgt uitzien:
“Quotes for how to cite ChatGPT in MLA Style” prompt. ChatGPT, June 14 versie, OpenAI, June 14 2024. https://chat.openai.com/chat.


ChatGPT Citeren in Chicago Stijl


De Chicago Stijl vereist het verstrekken van een in-tekst citaat waarin staat: “Het volgende citaat is gegenereerd door ChatGPT.” Je kunt ook een voetnoot toevoegen met de volgende informatie:
  • Een herinnering dat ChatGPT de tekst heeft gegenereerd
  • De AI-ontwikkelaar
  • De datum waarop de AI de citaten heeft gegenereerd
  • URL-verwijzing naar het AI-hulpmiddel
Het citaat zou er als volgt uitzien:
Tekst gegenereerd door ChatGPT, OpenAI, June 14, 2024, https://chat.openai.com/chat.


Conclusie


Het correct citeren van AI-tools zoals ChatGPT bevordert intellectuele eerlijkheid en transparantie. Of het nu in APA, MLA of Chicago stijl is, zorgen dat alle vereiste details worden vermeld is essentieel. Met de toenemende beschikbaarheid van AI-bots zoals Google Gemini en Microsoft Copilot, is het belangrijk om altijd deze regels toe te passen wanneer je ze gebruikt in school- of werkdocumenten.

Call-to-Action


Wil je meer leren over hoe AI je professionele leven kan verbeteren? Abonneer je op onze nieuwsbrief voor de nieuwste updates en inzichten over AI-technologie en toepassingen. Laat ook een reactie achter met jouw ervaringen met het citeren van AI in jouw werk!
Terug naar blog