OpenAI CTO bespreekt voortgang ChatGPT-5 richting PhD-niveau intelligentie

OpenAI CTO bespreekt voortgang ChatGPT-5 richting PhD-niveau intelligentie



OpenAI CTO bespreekt voortgang van ChatGPT-5 naar PhD-niveau intelligentie



Op 23 juni 2024 deelde Mira Murati, CTO van OpenAI, spannende inzichten over de ontwikkeling van GPT-5 in een recent interview met Dartmouth Engineering, gedeeld op X (voorheen Twitter). Murati vergelijkt de evolutie van GPT-4 naar GPT-5 met de sprong van de middelbare school naar de universiteit, wat aanzienlijke vooruitgangen in kunstmatige intelligentie met zich meebrengt.

Tweet citeren: "GPT-3 had het niveau van een peuter, GPT-4 was een slimme middelbare scholier en de volgende generatie, die over anderhalf jaar wordt uitgebracht, zal op PhD-niveau presteren", aldus Mira Murati tijdens het interview.



GTP-5: Van middelbare school naar PhD-niveau



Murati legde uit dat huidige systemen zoals GPT-3 een intelligentie vertonen die te vergelijken is met die van een peuter, terwijl GPT-4 presteert op het niveau van een slimme middelbare scholier. GPT-5, momenteel in ontwikkeling, streeft naar een PhD-niveau intelligentie specifiek voor gespecialiseerde taken. De verwachte voltooiingstijd is ongeveer anderhalf jaar, wat de release zou kunnen uitstellen tot eind 2025 of begin 2026.

Initieel was er speculatie over een lancering voor GPT-5 eind 2023, die later werd bijgesteld naar een zomerse release. In plaats daarvan kwam GPT-4o, een aanzienlijke maar niet baanbrekende verbetering, zoals beschreven door Murati.



Verbeterde geheugen- en redeneervaardigheden



Microsoft CTO Kevin Scott deelde ook zijn inzichten, en suggereerde dat GPT-5 zal beschikken over verbeterde geheugen- en redeneervaardigheden, en mogelijk in staat zal zijn om PhD-examens te halen.

Terwijl Murati de vooruitgangen erkende, benadrukte ze dat PhD-niveau intelligentie taakspecifiek is. Momenteel presteren AI-systemen op een menselijk niveau in sommige taken, maar nog niet in alle.



Conclusie



De ontwikkelingen rondom GPT-5 beloven een opwindende toekomst voor AI met vooruitgangen naar PhD-niveau intelligentie. Deze sprongen in technologie kunnen potentiële toepassingen in vele sectoren transformeren, waaronder klantenservice, waar AI kan bijdragen aan een verbeterde klanttevredenheid.


Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in AI? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele update!

Terug naar blog