7 ChatGPT Prompts om Je Schrijfvaardigheden te Verbeteren

7 ChatGPT Prompts om Je Schrijfvaardigheden te Verbeteren

Schrijf je in voor nieuwsbrieven hier of bezoek de Forbes website.

Lees meer van Forbes:

Op 25 juni 2024 om 08:32 uur, bijgewerkt op 25 juni 2024 om 08:45 uur.

Aytekin Tank
Bijdrager
Oprichter en CEO van Jotform en auteur van Automate Your Busywork

#open-web-0

David Sedaris, auteur, zei eens: “Je moet je best doen, en dan moet je dat herschrijven, en herschrijven, en herschrijven.” Dat is de dynamiek van het schrijfproces. Schrijvers verfijnen hun concepten, net zoals ze hun vak voortdurend verfijnen. Ik heb geen schrijf- of literatuurstudies gevolgd, dus ik was geïntimideerd toen ik begon bij te dragen aan grote publicaties. Maar mijn vertrouwen groeide met elke byline, en ik begon mijn stem te vinden.

Hoewel ChatGPT een indrukwekkende imitator kan zijn, kan het nooit jouw unieke stem en perspectief genereren. Het kan echter wel een krachtig instrument zijn om je schrijfvaardigheden te verbeteren, of je nu zakelijke artikelen schrijft of belangrijke e-mails verzendt. Het begint allemaal met de juiste prompts.

Hier zijn zeven prompts die je kunt gebruiken om je schrijfvaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

AUTOMATISEER JE ONNODIGE BEZIGHEDEN

Er zijn geen snelkoppelingen om een betere schrijver te worden. De productieve auteur Stephen King zei eens: “Als je een schrijver wilt zijn, moet je vooral twee dingen doen: veel lezen en veel schrijven.” Maar je kunt AI-tools gebruiken om enkele van de saaie taken bij het schrijven te elimineren en meer tijd vrij te maken om aan je vaardigheid te werken. Hier zijn enkele prompts om je schrijfwerk 'onnodige bezigheden' aan ChatGPT te delegeren.

1. IDEEËN EN ONDERWERPEN GENEREREN

AI moet niet voor jou schrijven. Het mist de nodige menselijke context en is niet immuun voor fouten. Maar het kan een krachtige schrijfhulp zijn. Zoals Wharton-professor Christian Terwiesch, die ChatGPT uitdaagde om productideeën te bedenken en die vergeleek met studentideeën—ChatGPT won, heeft gezegd: “Iedereen zou ChatGPT moeten gebruiken om hen te helpen ideeën te genereren.” In het slechtste geval wijs je ze allemaal af. In het beste geval verrijk je je pool van ideeën.

Hier is een prompt die je kunt gebruiken om de ideeëntrein in gang te zetten:

"Ik ben een [rol/titel] die schrijft voor [beschrijving outlet] gericht op [doelgroep]. Kun je enkele frisse en boeiende onderwerpen voorstellen die deze doelgroep zouden aanspreken?"

Als je ideeën wilt die gerelateerd zijn aan een bepaald onderwerp of toegespitst op een specifieke stijl (bijvoorbeeld een 'hot take' versus een persoonlijk essay), onthoud dan: hoe meer context je geeft, hoe nauwkeuriger de resultaten.

2. REDIGEREN VOOR GRAMMATICA EN STIJL

Of je nu een e-mail verstuurt of een artikel publiceert op een veelbezochte website, typfouten zijn een gênante—en vermijdbare—faux pas. In de huidige wereld, waar internetinhoud eeuwigdurend bestaat, moet alles wat aan je naam wordt gekoppeld foutloos zijn. ChatGPT kan een vrijwel onmiddellijke proeflezer zijn. Test de volgende prompt:

"Kun je deze [inhoud] proeflezen op grammatica, interpunctie en stijlconsistentie? De beoogde doelgroep is [publiek/ontvanger]. Gelieve een lijst met suggesties voor verbeteringen te geven."

3. DE JUISTE TOON RAKEN

Spelling en grammatica zijn een cruciaal onderdeel van het redigeren, maar ze zijn relatief objectief. Het perfectioneren van de toon is subjectiever en soms uitdagender—maar net zo cruciaal.

De juiste toon kan ervoor zorgen dat je tekst boeiend is. Het kan vertrouwen en begrip stimuleren bij collega's en zakenpartners. Het kan je publiek overtuigen om met je standpunt mee te gaan. Schrijven dat de toon mist, kan echter misverstanden, gekwetste gevoelens, schade aan je geloofwaardigheid en verlies van de interesse van de lezer veroorzaken.

Met dat in gedachten is hier een prompt die je kan helpen de juiste toon in je schrijven te bereiken:

"Kun je me helpen deze [inhoud] te herschrijven voor [publiek], zodat het een [beschrijf de gewenste toon] behoudt?"

Voeg context toe om de reactie van ChatGPT nuttiger te maken. Bijvoorbeeld, als je inhoud gevoelig moet zijn voor een bepaald onderwerp of publiek, voeg dat dan toe aan de prompt.

4. GEGEVENS EN ONDERZOEK TOEVOEGEN

Een les die ik heb geleerd van bijdragen aan Forbes en andere veelgelezen publicaties is dat mijn woord zelden genoeg is. Ik kan mijn persoonlijke ervaringen delen, maar onderzoek en data kunnen elk stuk schrijven versterken.

In plaats van de traditionele manier van onderzoek—je schrijven beoordelen en feiten identificeren die externe bronnen nodig hebben, en dan Googelen voor relevante inzichten—kan ChatGPT het proces versnellen, waardoor je meer tijd over hebt om die persoonlijke anekdotes te verfijnen. Probeer deze prompt:

"Ik schrijf [beschrijf de inhoud en het onderwerp] voor [doelgroep] en wil relevante data en onderzoek toevoegen. Kun je de volgende tekst beoordelen en onderzoeks-onderbouwde statistieken en inzichten over dit onderwerp geven?"

Het is belangrijk om altijd de bronnen die ChatGPT genereert te controleren. Het zal bijna zeker met nuttige resultaten komen, maar deze zijn niet altijd nauwkeurig—daar komt de menselijke redacteur om de hoek kijken.

VERFIJN JE VAK

Om je schrijfvaardigheden voortdurend te verbeteren, kun je de gewoonten van professionele schrijvers overnemen. De volgende prompts kunnen je helpen om praktijken te ontwikkelen die je een sterkere schrijver maken.

5. DAGELIJKSE SCHRIJFPROMPTS

Ik heb eerder geschreven over mijn ochtendpagina's. Het is een geweldige manier om mijn hoofd leeg te maken voordat de dag begint en om te oefenen met het vloeiend vertalen van mijn gedachten in woorden op papier. Als een lege pagina intimiderend aanvoelt, zijn schrijfprompts een geweldige manier om te beginnen. ChatGPT kan in een oogwenk schrijfprompts genereren. Je kunt het algemeen houden:

"Kun je een paar schrijfprompts voorstellen die ik kan gebruiken om de kunst van het schrijven te oefenen?"

Of, als je een doel voor ogen hebt, voeg dan meer context toe. Bijvoorbeeld:

"Ik probeer de betrokkenheid van mijn lezers te verbeteren. Kun je een paar schrijfprompts genereren om te oefenen met het schrijven van boeiende inhoud?"

6. EXPERIMENTEREN MET VERSCHILLENDE STIJLEN EN STEMMEN

Als je je grootmoeder belt, wed ik dat je stem en spreekstijl er heel anders uitzien dan wanneer je met je beste vriend praat. Schrijven is hetzelfde.

ChatGPT kan je helpen oefenen met schakelen tussen verschillende stijlen en stemmen, en daarmee je eigen stijl te vinden. Je kunt ChatGPT vragen om schrijfoefeningen te genereren om een bepaalde stijl te oefenen. Bijvoorbeeld:

"Kun je drie korte oefeningen genereren om me te helpen oefenen met het schrijven in verschillende stemmen en stijlen?"

ChatGPT zal niet alleen oefeningen genereren, maar ook de structuur en elementen van verschillende schrijfstijlen uitleggen en de toon specificeren.

Of, je kunt tekst indienen bij ChatGPT en vragen of het de stijl en stem wil analyseren. Probeer deze prompt:

"Kun je de stem en stijl van de volgende tekst analyseren: [tekst invoegen]."

Ik heb deze prompt gebruikt om de introductie van een van mijn recente Forbes-verhalen te beoordelen, en ChatGPT zei dat het "Conversational and Relatable," "Encouraging and Reassuring," en "Informative and Practical" was—bemoedigende feedback van mijn AI-redacteur.

7. HERSCHRIJVEN, HERSCHRIJVEN, HERSCHRIJVEN

In A Moveable Feast schreef Ernest Hemingway: “Het enige soort schrijven is herschrijven.”

Als je een schrijver wilt worden, moet je herschrijven omarmen, of je nu elk woord opnieuw typt of steeds opnieuw een Google Doc-concept doorloopt. Hier zijn een paar prompts die je kunt gebruiken zodat ChatGPT kan helpen bij het herschrijven, één fragment per keer:

"Herschrijf deze paragraaf in de stijl van [Ernest Hemingway of een andere auteur]."

"Herschrijf deze introductie zodat het klinkt als een verhaal in [publicatie]."

"Herschrijf deze e-mail zodat het resoneert met [publiek]."

"Herschrijf deze paragraaf voor duidelijkheid en beknoptheid."

Het is belangrijk dat ChatGPT slechts een deel van het werk doet. Het is aan de schrijver om de resultaten te analyseren, deze lessen toe te passen in toekomstige concepten, en natuurlijk om te blijven schrijven.

Volg me op Twitter of LinkedIn. Bekijk mijn website.

Terug naar blog